Huismuis

Achtergrondinformatie over de huismuis en de bestrijding van muizen

De huismuis komt al eeuwen in Europa voor. Huismuizen komt in geheel Nederland voor in een grote variëteit van gebouwen in de stad zowel als op het platteland. De huismuis woont hoofdzakelijk binnenshuis maar kan niettemin ook een deel van het jaar of het hele jaar buitenshuis verblijven. De huismuis komt niet of zelden voor in rioleringen.
Omdat de huismuis veel kleiner is, zal de huismuis niet snel met rattensoorten worden verwisseld. Sterker nog, een pas gespeende bruine rat weegt al meer dan een volwassen huismuis. De jonge rat heeft ook een groter hoofd en grotere voeten ten opzichte van de rest van zijn lichaam, en zijn staart is aanmerkelijk dikker.


De gelijkenis tussen een huismuis en een bosmuis

De huismuis kan echter wel verward worden met een andere soort muis, nl. de bosmuis. De bosmuis lijkt veel op de huismuis, maar geeft er de voorkeur aan buitenshuis te leven. Zij komen soms het huis binnen, maar het is gebruikelijker dat ze in schuurtjes, garages en aanbouwen leven. Verder heeft de bosmuis grote achterpoten in vergelijking met de huismuis.

Leefwijze van huismuizen

Huismuizen leven voornamelijk binnenshuis en kunnen zich behoorlijk verspreiden. Zo zijn er gevallen bekend waarbij in volledige winkelcentra, magazijnen of flats grote aantallen muizen voorkwamen en voorkomen. Vooral in de dichtbevolkte (grote) steden is dit het geval, maar ook op het platteland zijn plagen van muizen bekend.

Nestelen

De huismuis zal altijd proberen om kort bij de voedselbron te nestelen en te verblijven. Zo komt het regelmatig voor dat nesten in broden, zakken diervoeders, doosjes eieren of zakken rijst aangetroffen worden. Muizen en zo ook huismuizen zijn in principe nachtdieren, maar worden ook vaak overdag gesignaleerd. Muizen zijn lichtschuw en zijn dan ook op donkere plaatsen actief.

Nieuwsgierig

Een huismuis heeft in tegenstelling tot zijn soortgenoten geen angst voor nieuwe dingen en is dus zeer nieuwsgierig. Een doos met lokaas voor muizen wordt vaak dezelfde nacht nog belopen. De huismuis heeft een duidelijke voorkeur voor zaden en gedroogde vruchten, bij voorkeur als deze enigszins zoetig zijn.

Muizen op zolder

In woningen worden nesten (en uitwerpselen) van muizen vaak op zolders gevonden. Dit komt omdat de muizen via de spouwopeningen aan de buitenzijde van het huis in de spouw terecht gekomen zijn, en kunnen alleen binnen via de bovenzijde van de binnenmuur(aansluiting van het dak), en dit is het geval op zolders. Via dezelfde spouwmuren en zolders verspreiden ze zich dan in de woning en naar aanliggende woningen.

Schadelijkheid van muizen en huismuizen
Huismuizen kunnen door aanwezigheid in grote getale soms voor behoorlijke overlast zorgen. Muizen knagen kabels kapot, knagen aan diverse verpakkingen van producten, bevuilen veel producten met uitwerpselen en urine, nestelen in voedingsmiddelen, enzovoort.

Muizen en de voedingsindustrie

Vooral in de voedingsmiddelenindustrie tolereert men geen muizen meer. Maar ook zien we steeds vaker dat chemische bestrijdingsmiddelen tegen muizen niet meer toegestaan zijn.
Mede door het niet of niet goed bestrijden van huismuizen in steden komt het steeds vaker voor dat muizen niet direct meer doodgaan door bestrijdingsmiddelen. Vaak komt dit omdat in de omgeving van het door de opdrachtgever aangewezen object geen opdracht is gegeven voor nader onderzoek of bestrijding of simpelweg omdat de bestrijdingstechnicus niet toegelaten wordt.

De bestrijding van muizen is dus een zaak voor de professional, die de opdracht op alle fronten weet aan te pakken
OGB Volendam is de specialist in muizenbestrijding. Wij werken zowel regionaal als landelijk.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.