Cacaomot
Uiterlijk
- Lengte volwassen cacaomot: 1 tot 2 cm, spanwijdte 1,5 tot 2 cm
- De larve is gebroken wit van kleur, 1 tot 1,5 cm lang; een volwassen cacaomot is vlekkerig grijs
Ontwikkeling
- Volledige gedaanteverwisseling
- Duur van ei tot imago: 82 tot 206 dagen bij 21°C (bij 26°C wordt dit 60 tot 100 dagen)
- Het vrouwtje legt tijdens haar leven ca. 260 eitjes die zij steeds in groepjes afzet op allerlei voedingsmiddelen
- Voorkeurstemperatuur is 26°C; bij temperaturen lager dan 10°C staat de ontwikkeling stil
Leefwijze
- De eitjes worden gelegd op cacao, chocoladeproducten, granen, noten, gedroogde groenten, gedroogde vruchten, meel en andere plantaardige producten
- De uit de eitjes komende larven voeden zich met bovengenoemde levensmiddelen; de andere levensstadia tasten niets aan
- Volgroeide larven verlaten het product en zoeken een geschikte plaats om zich te verpoppen. Dit kunnen naden en kieren zijn van kastjes en wanden van opslagruimten
- N.B. In leeg gekomen ruimten kunnen nog verschillende levensstadia van de cacaomotten aanwezig zijn
Schade
- Verontreiniging van voedingsproducten e.d. door uitwerpselen, spinsels, dode cacaomotten en schimmels
Wering / Preventie
- Temperatuur in opslagruimten lager houden dan 13°C
- Leeggekomen ruimten goed schoonmaken
- Voedingsmiddelen zo mogelijk in goed afsluitbare bussen bewaren
- Aangetaste voorraden snel verwerken of vernietigenOude voorraden eerst opgebruiken
- 'Vergeten' voorraden in keukenkastjes verwijderen
- Ook droogbloemenstukjes verwijderen (bevatten naast droogbloemen vaak ook -voor cacaomotten aantrekkelijke- noten)