Cacaomot

Uiterlijk

  • Lengte volwassen cacaomot: 1 tot 2 cm, spanwijdte 1,5 tot 2 cm
  • De larve is gebroken wit van kleur, 1 tot 1,5 cm lang; een volwassen cacaomot is vlekkerig grijs

Ontwikkeling

  • Volledige gedaanteverwisseling
  • Duur van ei tot imago: 82 tot 206 dagen bij 21°C (bij 26°C wordt dit 60 tot 100 dagen)
  • Het vrouwtje legt tijdens haar leven ca. 260 eitjes die zij steeds in groepjes afzet op allerlei voedingsmiddelen
  • Voorkeurstemperatuur is 26°C; bij temperaturen lager dan 10°C staat de ontwikkeling stil

Leefwijze

  • De eitjes worden gelegd op cacao, chocoladeproducten, granen, noten, gedroogde groenten, gedroogde vruchten, meel en andere plantaardige producten
  • De uit de eitjes komende larven voeden zich met bovengenoemde levensmiddelen; de andere levensstadia tasten niets aan
  • Volgroeide larven verlaten het product en zoeken een geschikte plaats om zich te verpoppen. Dit kunnen naden en kieren zijn van kastjes en wanden van opslagruimten
  • N.B. In leeg gekomen ruimten kunnen nog verschillende levensstadia van de cacaomotten aanwezig zijn

Schade

  • Verontreiniging van voedingsproducten e.d. door uitwerpselen, spinsels, dode cacaomotten en schimmels

Wering / Preventie

  • Temperatuur in opslagruimten lager houden dan 13°C
  • Leeggekomen ruimten goed schoonmaken
  • Voedingsmiddelen zo mogelijk in goed afsluitbare bussen bewaren
  • Aangetaste voorraden snel verwerken of vernietigenOude voorraden eerst opgebruiken
  • 'Vergeten' voorraden in keukenkastjes verwijderen
  • Ook droogbloemenstukjes verwijderen (bevatten naast droogbloemen vaak ook -voor cacaomotten aantrekkelijke- noten)

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.