Huisboktor

Uiterlijk

  • De boktor, oftewel huisboktor is 1 tot 2,5 cm lang, bruinzwart gekleurd met 2 grijzige vlekken op de rugschilden. De mannetjes boktor is veel kleiner dan het vrouwtje. De vrouwelijke boktor is te herkennen aan haar legboor, waar ze haar eitjes mee legt. Opvallend zijn de lange voelsprieten.
  • De larve van de boktor is witgeel en kan tot 3 centimeter lang worden, heeft goed ontwikkelde kaken, die bruin afsteken en een platte ovale kop. De larve van de boktor heeft 3 paar heel kleine pootjes. Soms kan men de larve horen knagen. De eitjes zijn langwerpig en circa 2 mm lang.

Leefwijze

  • Boktorren tasten uitsluitend naaldhout aan, en daarvan meestal het spinthout.
  • In de zomer, van juni tot september, komen de kevers uit het hout. Deze boktorren kunnen gelijk goed vliegen en eten niet. Na paring legt het vrouwtje ongeveer 200 eitjes in spleten van het hout. Deze komen na 1-2 weken uit. De larven van de boktor vreten gangen in het hout gedurende 4-5 jaar(soms tot 12 jaar, afhankelijk van de omstandigheden, zoals vochtgehalte, temperatuur en eiwitgehalte van het hout). Uiteindelijk gaan de larven verpoppen dicht onder de oppervlakte van het hout. Het pop-statium van de larve van een boktor duurt 2-4 weken. Daarna knagen de kevers de typische ovale uitvliegopeningen van 6-9 mm in het hout. Als er uitvliegopeningen zijn, is de aantasting vaak al ver gevorderd. De kever, oftewel het imago van de boktor leeft slechts 3-4 weken.

Schade

  • Constructies van naaldhout(vuren, grenen, dennen, enz.) kunnen in enkele jaren vernield worden.
  • Bij grenen wordt meestal alleen het spint(= buitenste hout van de boom, waar doorheen de sapstroom van de wortels naar de bladeren heeft plaatsgevonden) aangetast.
  • Bij vuren kan ook gemakkelijker het kernhout(=binnenste hout van de boom) worden aangetast door boktorren.

Wering / Preventie

  • Het is belangrijk dat naaldhout bij binnenkomst goed geïnspecteerd wordt op de aanwezighei van de boktor. Men kan het hout verduurzamen, bijvoorbeeld met een middel op basis van boorzuur, om aantasting door boktorren te voorkomen. Toepassing van verf of vernis voorkomt eveneens aantasting, omdat hierop in het algemeen door de boktorren geen eitjes gelegd worden. Ook kan aantasting worden voorkomen door loofhout in plaats van naaldhout te gebruiken.
  • Houtwerk van onvoldoende sterkte moet vervangen worden.  De aanpak geschiedt in stappen:
  • Na een grondige inspectie worden de boorgangen van de boktor met behulp van een bijl of beitel opengelegd. De boorgangen worden hierna gereinigd, eerst met een staalborstel en daarna met een gewone borstel of stofzuiger.
  • alle te behandelen hout wordt stofvrij gemaakt
  • vervolgens wordt het hout behandeld met een daarvoor toegelaten middel door bespuiting onder lage druk met grove druppel. Zorg voor voldoende opname(zie etiket !) zo nodig door tweemaal te behandelen.​ Geschikte werkzame stoffen voor de bestrijding van boktorren zijn synthetische pyrethroïden. Er zijn zowel middelen op waterbasis als op basis van organische oplosmiddelen("oliebasis") verkrijgbaar.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.